Beas betraktelser:
Vi är medvetna varelser, men vad är vi medvetna om?
Vad har vi spotlighten på? När är vi extremt medvetna?
Är vi medvetna om vad som pågår inne i huvudet, vilka tankar som har företräde eller är vi mer medvetna om vad grannen pysslar med?
Medvetenheten om automatiska tanke- och reaktionsmönster är det jag vill belysa. Vi kan välja att medvetet agera på ett visst sätt. För att kunna göra det, behöver vi träna på att registrera tankar och beteenden, att bli medveten om dem.
Automatikens vara och inte vara
Det är mycket som går under begreppet göra automatiskt. Vi gör saker utan att ägna det någon större tanke. När vi cyklar behöver vi inte tänka exakt på hur det går till att cykla men däremot behöver vi vara medvetna om vår omgivning så det inte händer en olycka. När någon anklagar oss för något kanske vi går i automatisk attack, utan att närmare lyssna på vad som sägs och utan att närmare begrunda det svar som vi ger (eller är tänkt att ges). Med cyklingen gagnar automatiken oss men i det senare fallet kan automatiken stjälpa oss.
Reflektera är ett bra verktyg för att hitta automatiska fallgropar. Att skapa mellanrum mellan tanke och handling är viktigt. Ett bra sätt att få saker upp till ytan, är att sätta sig ner och reflektera över sitt beteende i olika händelser, om man kunde ha tänkt, sagt, gjort på något annat vis. När man har tränat med reflektioner, då är sannolikheten hög att nästa gång, när man hamnar i en situation där automatiken vill klicka i, att man minns sina reflektioner och väljer att medvetet agera på ett annat sätt.
Träna uppmärksamheten/fokus
För att kunna styra uppmärksamheten dit vi vill, exempelvis till tankar och beteenden, behöver vi träna uppmärksamhetsmuskeln. Vi behöver träna den så att det är vi som har kontrollen över den, att det är vi som bestämmer vad som sätts under medvetandets lupp. Ett bra sätt att träna det, är att sitta i mindfulnessmeditation – att fokusera på andningen och att vara i kroppen, med betoning på att verkligen vara inne i kroppen med medvetenheten.
Exempel på mindfulnessmeditation, enkelt beskrivet:
- Sitt på golvet eller på en stol.
Sitt med ryggen rak.
Om du sitter på en stol, ha båda fotsulorna i golvet.
Ha dina händer i knät/på benen.
- Rikta uppmärksamheten mot andningen och dess förnimmelse i kroppen. Behåll uppmärksamheten där – tills den far iväg, vilket den gör förr eller senare.
När dina tankar och känslor har farit iväg, notera vilka tankar och känslor eller annat som den farit iväg till. Acceptera det och släpp därefter taget och återgå till ditt här och nu i kroppen via andningen.
- Följ med andningen i kroppen och notera hur andningen känns i kroppen.
Snart springer uppmärksamheten iväg, om och om igen, för att varje gång återföras tillbaka till fokuset på andningen. Det är just detta som är grunden i själva mindfulnessträningen, träning av uppmärksamheten.
Med ökat fokus och medvetenhet får du i förlängningen bättre koll på dig själv och blir en stabilare person både utåt och inåt.
Andas in och andas ut
Där emellan tittar en tanke ut
Tankar tar inte slut
Uppmärksamheten gör tankar till stora eller små
Det är du som väljer vilka tankar som ska gå
